Картинка
Новини Про Інститут Наукова діяльність Структура Аспірантура Закупівлі Контакти Конференції ІПФ Профспілка СПЕТФ-МНФ-2024



Обчислювальний грід-кластер

Інститут прикладної фізики НАН України входить до Українського національного гріду і використовується для надскладних обчислень, як співробітниками ІПФ, так і науковцями різних академічних інститутів України.

Опис

Кластер ІПФ є beowulf кластером, який складається з 11-ти обчислювальних вузлів и одного керуючого. Користувачам для розрахунків доступні 88 процесорних ядер, широкий набір програмного забезпечення і компіляторів, які підтримують стандарти MPI и OpenMP. Для керування навантаженням вузлів використовується система черг Torque.

    Керуючий вузол кластеру:
  • 2x Intel® Xeon® CPU 3.2 GHz, 2Gb memory, 3x 250GB HDD
  • Операційна система: Scientific Linux 5, ядро 2.6.18 i686

Вузол виконує функції точки входу для користувачів, а також підтримує основні сервіси: PBS server, MySQL database, license servers, NFS-server.

    Обчислювальні вузли:
  • 2x Intel® Xeon® CPU Quad-Core 5320, 4Gb memory, 2x250GB HDD
  • Операційна система: Scientific Linux 5, ядро 2.6.18 i686
    Програмне забезпечення:
  • Мови програмування: C/C++, Fortran (gcc 4.1.1, Intel Fortran Compiler 11.0), perl 5.8.8, python 2.4.3
  • Спеціальні пакети: Wien2k

Внутрішня мережа кластеру побудована на базі Gigabit Ethernet, зовнішній канал – 50Мбіт/с

Обчислювальний кластер може використовуватись співробітниками ІПФ НАН України для вирішення наукових задач. Грід кластер підключено до Українського національного гріду, що дозволяє використовувати його співробітникам установ НАН України.

Співробітники Інституту прикладної фізики НАН України проводять дослідження у напрямках:

  • Дослідження нелінійних процесів динаміки заряджених частинок в зондоформуючих системах з урахуванням початкового нерівномірного розподілу частинок в фазовому просторі та неоднорідності повздовжніх градієнтних магнітних полів.
  • Чисельне моделювання високочастотної іонізації та нагрівання електронної компоненти плазми в присутності неоднорідного магнітного поля на основі створення 3-х вимірних кодів для розв’язку рівнянь для компонентів електромагнітних полів та характеристики обмеженої плазми (густини, електронної та іонної температури та інших).
  • Чисельне моделювання процесу екстракції іонного пучка з геліконної плазм и та оптимізація фазових характеристик екстрагованого пучка іонів.
  • Чисельне моделювання процесів утворення дефектів в конструкційних матеріалах ядерної енергетики в наслідок радіаційного опромінення, подальшого утворення ієрархічних дефектних структур, їх еволюція з метою оцінки величини деградації фізико-хімічних властивостей матеріалів та характерних часів перебігу цих процесів.
  • Моделювання проходження через аморфні та кристалічні матеріали пучків прискорених частинок з врахуванням розвитку каскадів атомних зміщень, збудження та релаксації електронної підсистеми, поверхневих та орієнтаційних ефектів. 

Відповідальний підрозділ:   Науково-дослідний центр ННП Останнє оновлення інформації: 24.07.2014

Останні новини

Різне

Вітаємо к.ф.-м.н., зав.лаб. №41 Бистрика Юрія Сергійовича з присудженням Премії Верховної Ради України Детальніше ...

Семінари

Науковий семінар відділу квантової електродинаміки у сильних полях та лабораторії інтегрованого моделювання механічних властивостей конструктивних матеріалів під дією опромінення Час проведення: 20.03.2024 Детальніше ...