Картинка
Новини Про Інститут Наукова діяльність Структура Аспірантура Закупівлі Контакти Конференції ІПФ Профспілка СПЕТФ-МНФ-2024

Сторіжко Володимир Юхимович

Посада: гол. н.с.; зав. відділу; голова вченої ради Інституту; почесний директор, радник;
д.ф.-м.н.
акад. НАН України, проф., засл. діяч науки і техн. України



e-mail:  
Робочий телефон:  +380542222794
 

Загальна інформація

Відомий вчений в області експериментальної ядерної фізики низьких i середніх енергій. Кандидат фізико-математичних наук (1964), доктор фізико-математичних наук (1974), професор (1978), член-кореспондент НАН України (1993), академік НАН України (1995). У 1994 році його обрано народним депутатом України, членом Президії Верховної Ради України, головою Комісії з питань науки та освіти. У 1995-1996 роках працював Головою Державного комітету України з питань науки, техніки та промислової політики, головою Міждержавного Комітету з питань науки і техніки країн СНД. За особисті заслуги у розвитку української державності, активну законотворчу роботу та з нагоди шостої річниці незалежності України В.Ю. Сторіжку у 1997 році було присвоєно Указом Президента України Почесне звання “Заслужений діяч науки і техніки України”. В.Ю.Сторіжко за визначні особисті заслуги у розвитку вітчизняної науки, зміцнення науково-технічного потенціалу Української держави та з нагоди 90-річчя Національної академії наук України Указом Президента України нагороджено орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня. За визначний особистий внесок у забезпечення розвитку ядерної фізики, впровадження її досягнень у народне господарство та багаторічну плідну працю 18 листопада 2010 р. В.Ю. Сторіжко отримав подяку прем'єр-міністра України.

Доктор фізико-математичних наук, 01.04.16 – фізика ядра, елементарних частинок і високих енергій, (104 – фізика та астрономія), 17.02.1975 Тема дисертації: "Ядерні реакції при низьких енергіях та структура легких ядер",
Професор за спеціальністю 01.04.16 – фізика ядра, елементарних частинок і високих енергій, 1978 р.

Володимир Юхимович Сторіжко народився 26 жовтня 1935 р. в с. Вільховатка, Харківської області. У 1958 р. закінчив Харківський державний університет. З 1958 р. до 1988 р. пройшов шлях від аспіранта ХФТІ до завідувача відділу ХФТІ. З 1988 р. по 1989 р. завідувач відділу Інституту металофізики АН УРСР. З 1989 р. по 1991 р. керівник Сумського відділення прикладної фізики АН України. В 1991 р. взяв безпосередню i вирішальну участь у створенні в м. Суми Інституту прикладної фізики НАН України, директором якого він є до цього часу.

Ранні наукові здобутки В.Ю. Сторіжко в основному пов'язані з піонерськими дослідженнями резонансних ядерних реакцій з протонами на легких ядрах, в результаті яких вперше вiдкритi i детально дослiдженi граничні аномалії у перерізах i поляризації на ядрах 1р-оболонки; виявлені ефекти сильного вистроювання кінцевих ядер при пiдбар'єрних енергіях протонів на ядрах з середньою атомною масою; встановлені i пояснені закономiрностi у кутових розподілах i кореляціях поблизу порогу емiсiї нейтронів.

Останніми роками В.Ю. Сторiжко плідно займається науковими питаннями, що пов'язані із прикладними аспектами реакцій з протонами. Головним результатом цих досліджень є здійснення програми розробки i впровадження аналітичних прискорюючих комплексів. Застосування цих комплексів дає можливість вирішувати наукові проблеми в багатьох галузях нової техніки, бiологiї, геології, медицини.

В.Ю. Сторiжко — автор i співавтор близько 300 наукових праць i винаходів, підготував 2 докторів i 14 кандидатів наук.

На сьогодні В.Ю.Сторіжко очолює кафедру експериментальної і теоретичної фізики в Сумському державному педагогічному університеті, Міжвідомчу раду з наукового приладобудування при Президії НАН України, є головою обласної науково-координаційної ради Північно-Східного наукового центру НАН і МОН України.

Нагороди

Почесна грамота Кабінету міністрів України (2010), Подяка прем єр-міністра (2011), Орден Ярослава Мудрого IV ступеня (2016),

Останні новини

Різне

Вітаємо к.ф.-м.н., зав.лаб. №41 Бистрика Юрія Сергійовича з присудженням Премії Верховної Ради України Детальніше ...