Картинка
Новини Про Інститут Наукова діяльність Структура Аспірантура Закупівлі Контакти Конференції ІПФ Профспілка СПЕТФ-МНФ-2024



Оголошено конкурс проектів за Цільовою програмою наукових досліджень НАН України «Участь в новітніх міжнародних проектах з фізики високих енергій та ядерної фізики».

Оголошується конкурс проєктів
за Цільовою програмою наукових досліджень НАН України «Участь в новітніх міжнародних проєктах з фізики високих енергій та ядерної фізики».

 Термін дії прєктів: на 2021-2023 рр.

Президія НАН України та Наукова рада Цільової програми наукових досліджень НАН України «Участь в новітніх міжнародних проєктах з фізики високих енергій та ядерної фізики» на 2021–2023 рр. повідомляють, що на виконання постанови Президії НАН України від 03.03.2021 № 76 «Про Цільову програму наукових досліджень НАН України «Участь в новітніх міжнародних проєктах з фізики високих енергій та ядерної фізики» на 2021—2023 рр.» оголошується конкурс проєктів за цільовою програмою наукових досліджень НАН України «Участь в новітніх міжнародних проєктах з фізики високих енергій та ядерної фізики».

Мета Програми

Головною метою програми є подальший розвиток в установах НАН України фундаментальних досліджень з фізики високих енергій та ядерної фізики – галузях науки, де сьогодні серйозне просування вперед можливе тільки на шляху приєднання до визнаних міжнародних наукових колективів.

Концептуально Програма передбачає об’єднання зусиль усіх зацікавлених колективів НАН України та створення умов, які забезпечували б їхню участь у спільних наукових і технологічних проєктах провідних міжнародних лабораторій світу – ЦЕРН, FAIR, ОІЯД та ін.

Структура Програми

Структурно програма має два розділи, які передбачають розвиток співробітництва НАН України в галузях «фізика високих енергій» та «ядерна фізика»

Основні завдання Програми

Основними завданнями Програми є:

  • забезпечення високого рівня досліджень з фізики високих енергій та ядерної фізики, які виконуються установами НАН України, шляхом активної участі у наукових та технологічних проєктах ЦЕРН та інших колаборацій, зокрема, у створенні нового колайдера CLIC та розробці нових прискорювачів для адронної терапії;
  • забезпечення участі українських науковців в організації та проведенні фундаментальних досліджень з фізики високих енергій щодо експериментального підтвердження ефектів, передбачених українськими фахівцями;
  • забезпечення безпосередньої участі українських науковців в експериментах, які здійснює ЦЕРН (за умови наявності підтверджень з боку колаборацій про зацікавленість у співпраці з українськими партнерами);
  • долучення українських науковців до проєктів Об’єднаного інституту ядерних досліджень (зокрема NICA), спрямованих на дослідження сильновзаємодіючої матерії, для формування фізичної програми яких українські фізики зробили суттєвий внесок;
  • залучення академічних інститутів до проєктів FAIR (зокрема CBM, NUSTAR, PANDA, APPA та інші);
  • залучення академічних інститутів до реалізації нової програми CERN з впровадження розробок в промисловості, медицині та інших галузях (КТ FORUM);
  • забезпечення обміну інформацією, підтримка подальшого розвитку ГРІД-технологій та інших інформаційних інновацій, зокрема хмарних технологій.

Умови конкурсу Програми наведено нижче.

Запити для участі в конкурсі українською мовою формуються в системі РІТ НОД, запити для участі в конкурсі англійською мовою додаються до цього оголошення..

Термін подання запитів – до 22 квітня 2021 року

APPLICATION FORM to participate in the Call announced by the NAS of Ukraine Targeted research program «Fundamental research on high-energy physics and nuclear physics (international cooperation)»

Умови конкурсу наукових проєктів,
спрямованих на виконання завдань цільової програми наукових досліджень НАН України «Участь в новітніх міжнародних проєктах з фізики високих енергій та ядерної фізики»

Термін дії прєктів: 2021 – 2023 рр.

1.  У конкурсі беруть участь проєкти, виконавцями яких є установи НАН України.

2. До участі в конкурсі допускаються тільки проєкти, що спрямовані на виконання завдань Програми.

3. Перевага надається проєктам, які відповідають концепції Програми та спрямовані на вирішення основних завдань Програми.

4. Виконавець проєкту зазначає планові обсяги фінансування на 3 роки (в межах терміну виконання програми), але фінансування проєкту визначається НАН України щорічно на поточний рік.

5. Для участі в конкурсі виконавець у зазначений в оголошенні термін має подати запити на виконання проєкту, оформлені відповідно до форм запитів українською (формується та друкується виключно з РІТ НОД) та англійською мовами у 2-х примірниках кожний. Запити, що не відповідатимуть цим вимогам або неправильно заповнені, не розглядатимуться.

6. Заповнені форми запитів подаються до Відділення ядерної фізики та енергетики НАН України в електронній формі (у форматі MS Word) надсилаються на електронну адресу kocheshev@nas.gov.ua (в темі листа вказати «запит-ЦЕРН-2021») та паперовому вигляді (по 2 примірники українською та англійською мовами, за адресою: 01601, м. Київ 30, вул. Володимирська, 54, Відділення ядерної фізики та енергетики НАН України, кімната 229, тел. (044) 239-65-32, (044) 235-23-64).

7. Дата подання запитів визначається за датою реєстрації запиту у Відділенні ядерної фізики та енергетики НАН України або датою відправлення паперових форм (за поштовим штемпелем).

8. Кожна пропозиція буде зареєстрована та передана до Наукової ради Програми. Після проведення наукової експертизи, її результати будуть розглянуті та у разі доцільності виконання проєкту затверджені Науковою радою Програми.

9. Запити на проєкт, який за результатами конкурсу не прийнято до виконання, не повертаються.        

10. Термін подання пропозицій – до 26 квітня 2021 року.


Джерело: Конкурс проєктів за Цільовою програмою наукових досліджень НАН України «Участь в новітніх міжнародних проєктах з фізики високих енергій та ядерної фізики»